Blogi

< Back to all posts
 • Tekijä: Marco Escartín

  Kerro hieman itsestäsi

  Näkökulmien monipuolisuuden vuoksi teen mielelläni töitä muotoilijoiden kanssa, osallistun näyttelyihin sekä toteutan mitä moninaisempia mittatilaustöitä yksityisille asiakkaille. Pikkuhiljaa kypsyttelen myös omia ideoita tuotteiksi, joilla tarkoitus olisi tähtäillä myös kotimaan mutta mielellään ulkomaan markkinoille.

  Senpä takia minua kiinnostaa tiimityö myös jalkapallokentän ulkopuolella siis työssä eli bisneksessä. Hyvällä tiimillä voipi tarjota täyteläisemmän paletin kaukaisemmille markkinoille.

  Olen pitänyt omaa puusepänverstasta nimellä Studio Oksa vuodesta 2007 Fiskarsin Ruukissa.

  Miten päädyit puusepäksi?

  Tekniikan-estetiikan-talouden kolmiossa minua on kiinnostanut kaikki kärjet. Teroitettuani vajaan vuosikymmenen teknistä terääni Nokian Tutkimuskeskuksen Radiolabrassa tutkimusinsinöörinä totesin, että on aika vahvistaa estetiikan kärkeä. Siis, käännös piilaaksosta puulaaksoon. Puuseppänä saan sukeltaa niin materiaalin kuin muotoilun kauneuteen unohtamatta tekniikan edellyttämää aivojumppaa.

   

  Millainen materiaali puu on sinulle?

  Puhutteleva, luonteikas, moniulotteinen, haastava, lumoava. On ilo kokea, että näkemystä on jo kertynyt nähdä puun olemukseen. Siltä pohjalta onkin hyvä punnita kutakin projektia reunaehtoineen.

   

  Miten kuvaisit työskentelyäsi?

  Perusteellista, syvällistä ehkä hitaasti mutta hyvää. Siis hetken ponnistus, jonka tuloksena seuraa pitkä ilo.

   

  Onko sinulla esikuvia?

  Leonardo da Vinci, hänessä yhdistyy tekninen, tieteellinen, taiteellinen suvereenius laaja-alaisesti. Vielä kun löytyisi kaupallinen esikuva, askelkuviot sorvin äärestä markkinapaikalle selkiytyisivät.

   

  Onko tulevia pelikuvioita mielessä?

  Tiimin rakentamisen aika lähestyy. We Love Wood(s) toi hyvää yhteyttä muotoilijoihin. Kaikkeen ei itse ehdi. Seuraavaksi on löydettävä kumppaneita kolmion ekonomisemmasta kärjestä, siis kommunikaattoria, manageria, pr-henkilöä, tuottajaa eli yhteyshenkilöä markkinoihin päin, mitä nimikettä tulevat kumppanit haluavatkaan käyttää.

  Jos et olisi puuseppä mitä tekisit?

  Minut kyllä löytäisi teknis-ekologiselta saralta esimerkiksi edistämässä uusiutuvaa energiatekniikkaa tai kierrätystä materiaalin ja jätteen käsittelyssä.

   

  Tärkein esineesi?

  Ei ole. Vaikka toimin lumoavan materiaalin kanssa en kuitenkaan ole materialisti. Minua kiinnostavat prosessi, rakenne, sommitelma, jännite, tarina, ilmiö, idea, olemus, keskustelu, kohtaaminen, jakaminen.

   

  Onko sinulla suosikkipaikkaa Fiskarissa?

  Taitaa olla Pesula-kahvila eli Laundry, joka on muodostunut ruukin olohuoneeksi keskustelu- ja musisointikohtaamisineen.