Blogi

< Back to all posts
 • Tekijä: Laura Mattila ja Mikko Merz

  Kertokaa hieman itsestänne

  Olemme Helsingissä ja Fiskarsissa asuva pariskunta, ja työskentelemme yhteisessä arkkitehti- ja suunnittelutoimistossamme. Projektiemme laajuus vaihtelee esinemuotoilusta rakennussuunnitteluun.

  Miten päädyitte tälle alalle?

  Laura: Vielä lukion viimeisenä vuonna ajattelin lähteväni opiskelemaan teknillistä fysiikkaa Otaniemeen. Viime hetkellä kuitenkin havahduin ja päätin sittenkin hakeutua opiskelemaan arkkitehdiksi. Ensimmäisten opiskeluvuosien ahdistuksen jälkeen ala osoittautuikin minulle oikein sopivaksi.


  Mikko: Isälläni oli ja on edelleen puusepänverstas lapsuuden kodissani Lohjalla. Olen pienestä pitäen väsäillyt siellä kaikenlaista. Parin mutkan kautta päädyin oppipojaksi Kari Virtaselle Fiskarsiin. Vielä useamman mutkan kautta päädyin Otaniemeen opiskelemaan arkkitehtuuria. Nyt olen arkkitehti, joka viihtyy paremmin verstaassa ja työmaalla kuin toimistossa.

  Millainen materiaali puu on teille?

  Laura: Minulle puu on tuttu ja helposti lähestyttävä materiaali. Se on jollain tavalla mukana kaikissa suunnitelmissamme. Siitä on tullut ensisijainen valintani moneen tarkoitukseen varmasti senkin takia, että sillä on niin vahva asema suomalaisessa rakentamisen ja käyttöesineiden perinteessä.


  Mikko: Kasvoin talossa, jonka alakerrassa oli isäni puusepänverstas. Pihallamme oli lankkuja taaplattuna. Talomme lämmitettiin puilla. Oli minun tehtäväni huolehtia siitä, että polttopuukorit olivat täynnä. Puu on siis aina ollut hyvin vahvasti läsnä elämässäni ja on yhä minulle luontevin ja mieluisin materiaali.

  Miten kuvaisitte työskentelyänne?

  Työskentelytapamme on hyvin käytännönläheinen. Jo suunnitelmien luonnosvaiheessa mietimme ratkaisuja sen kautta, miten ne lopulta tehdään. Olemme vahvasti mukana myös kohteidemme toteutuksessa.

  Millaista on työskennellä oman puolison kanssa?

  Työskentely alallamme on tyypillisesti kokonaisvaltaista. Kun työpari on oma puoliso, vapaa-ajan ja työn raja hämärtyy entisestään ja tässä on tietysti myös varjopuolensa. Emme kuitenkaan osaa kuvitella elävämme toisin.

  Onko teillä esikuvia?

  Suoranaisten esikuvien nimeäminen on vaikeaa. Arvostamme suunnittelijoita ja tekijöitä, jotka pääsevät esteettisesti ja toiminnallisesti hienoon lopputulokseen toimien aidosti materiaalin ja olosuhteiden ehdoilla.

  Jos ette olisi arkkitehteja mitä tekisitte?

  Laura: Voisin olla esimerkiksi graafikko. Varmastikaan en olisi fyysikko.


  Mikko: Olisin edelleen puuseppä. Ja tekisin jotain samansuuntaista kuin nytkin.

  Tärkeimmät esineenne?

  Molemmat pienet kotimme ovat täynnä meille tärkeitä esineitä. Olisi ehkä helpompaa, jos eivät olisi.

  Onko teillä tulossa jotain uutta mistä haluaisitte kertoa?

  Meillä on juuri meneillään loppurutistus Helsingin Tennispalatsiin suunnittelemamme ravintolan kanssa. Olemme parin viime vuoden aikana saaneet olla mukana jo useammassa innostavassa ravintola-alan projektissa, ja myös tästä on tulossa kiinnostava lisä Helsingin ravintoloiden joukkoon. Ranskalaisvaikutteinen Lumière Vin & Cuisine avaa ovensa näillä näkymin vielä syyskuun aikana.

  Onko teillä suosikkipaikkoja Fiskarissa?

  Kotimme. Meillä on yksiö Helsingin Vallilassa ja pieni talo Fiskarsissa. Viihdymme molemmissa kodeissamme. Fiskarsissa nautimme erityisesti puuhastelusta omalla tontillamme. Toisaalta kaikki ruukin palvelut ovat lähellä, ja Fiskarsissa myös tapahtuu paljon, mikä on mukavaa silloin kun malttaa lähteä kotoaan ihmisten pariin.