Blogi

< Back to all posts
 • Tekijä: Timo Mikkonen

  Kerro hieman itsestäsi

  Olen 36-vuotias kahden valloittavan lapsen isä ja ihanan vaimoni puoliso. Ammatiltani olen sisustusarkkitehti ja muotoilija. Työskentelen ja olen osakkaana POIAT arkkitehtuuri-ja muotoilutoimistossa yhdessä kollegojeni kanssa. Olen lähtöisin Kuopiosta. Opinnot vei kymmeneksi vuodeksi Helsinkiin  ja noin puolitoista vuotta sitten muutimme perheeni kanssa Fiskarssiin. Olen määrätietoinen ja kokeilunhaluinen ihminen. Olen kiitollinen siitä, että minulla on mielenkiintoinen työ, jossa saan  toteuttaa itseäni ja tehdä töitä hyvien ystävieni kanssa.  Vapaa-aikana rentoudun hyvän ruuan, pallopelien sekä perheen ja ystävien parissa.

  Miten päädyit muotoilijaksi?

  Minulla on aina ollut lapsenomainen kiinnostus ja innostus käsillä tekemiseen ja piirtämiseen. Lapsuuden kotimme autotallissa ja mökillä teimme isän kanssa erillaisia puhdetöitä. Isä oli hyvä ongelmanratkaisija ja taitava käsistään. Teimme mm. varsijousija, vaappuja ja puukkojakin - pikkupojan unelmahommia. Oli mielenkintoista nähdä kuinka lankusta syntyi mielenkiintoisia esineitä. Koulussa käsityöt ja piirtäminen olivat lempiaineitani. Lukion kuviksen opettajan suosituksesta hain Kuopion Muotoiluakatemiaan. Muotoiluakatemiassa heräsi kiinnostus huonekaluihin, joka on jatkunut tähän päivään saakka. Muistan ahmineeni kaiken mahdollisen tiedon huonekaluista Kuopion kirjastossa. Halusin oppia aiheesta lisää ja hain Taideteollisen korkeakouluun sisustusarkkehtilinjalle. Parin vuoden pyrkimisen jälkeen pääsin sisään Taikkiin. Taikissa oppi laajeni, mukaan tuli tilasuunnittelu ja arkkitehtuuri. Kandi lopputyökseni tein kalustesarjan, joka päätyi Viverolle tuotantoon. Maisteriohjemassa keskityin tilasuunniteluun ja maisteri lopputyökseni suunnittelin modernin kesäasunnon Turun saaristoon. Koulun ohessa tein töitä Samuli Naamangan, Antti Kotilaisen ja Kari Lappalaisen toimistoissa.  Perustettuamme POIAT toimiston Antti Rouhunkosken ja Marco Rodriquesin kanssa koin, että nyt tehdään yhdessä oikeita asioita. POIAT vahvisti identeettiä suunnittelijana.  

   

  Millainen materiaali puu on sinulle?

  Puu on hyvin henkevä, haastava ja moniulotteinen materiaali. Se taipuu niin moneksi, että sen ominaisuuksista ja mahdollisuuksista löytää aina jotain uutta. Vaikka ei aina löytäisi uuttakaan niin lopputulema puun materiaalisuuden vuoksi voi olla hyvin kiehtova.

   

  Miten kuvaisit työskentelyäsi?

  Suunnitteluprosessi on minulle kuin vuoristorata, siihen liittyy paljon onnistumisen kuin epäonnistumisen tunteita. Suunnitteluprosessin aikana idea saa muuttua aivan toiseksi. Paras fiilis syntyy siitä kun antaa ajatuksen juosta. Koen, että paras lopputulos syntyy siitä kun ei tiedä mihin tarkalleen ottaen on pyrkimässä. Hyvään lopputulokseen liittyy itsensä yllättäminen. Lopputulos on yleensä silloin hyvä kun tietää ettei siihen ole enää mitään lisättävää. Arjessa havainnon ympäristöä ja yritän löytää ideoita jokapäiväisistä asioista. Luonnostelen paljon ja laitan ideoitani muistiin. Kokemus on opettanut että vaikka ideoita on paljon, on tärkeää luoda itselle tavoite ja jalostaa eteenpäin ja keskittyä siihen. Näyttelyt ovat sen vuoksi erinomaisia idoiden kokeilupaikkoja.

   

  Onko sinulla esikuvia?

  Ei yhtä selkeää esikuvaa. Mutta arvostan eritoten suunittelijoita, joilla on kokonaisvaltainen näkemys luoda viihtyisää ympäristöä, missä ihmisten on mukava olla.

   

  Jos et olisi muotoilija mitä tekisit?

  Jaa-a. Vaikea sanoa. Kuvanveistäjä tai maalari olisivat mielenkiintoisia ammatteja.

  Tärkein esineesi?

  Se on kynä. Ajatusten siirtäminen paperille on parasta.

  Onko sinulle tulossa jotain uutta mistä haluaisit kertoa?

  Olemme POIAT toimiston kanssa tehneet eräälle tanskalaiselle yritykselle tuote-ehdotuksia heidän pyynnöstään. Toivotaan, että jokin niistä menee jatkokehitykseen.

  Omaan Lavitta mallistoomme olemme suunnitelleet Lounge tuolin, joka lanseerataan ensi vuonna Tukholman huonekalumessuilla. Tulevan vuoden tavoitteena on Heikki Askan kanssa on luoda näyttelytuolille (tribute)  ja Askan vaateripustimelle yhtenäinen  tuoteperhe.  

  Onko sinulla suosikki paikkaa Fiskarissa?

  Niitä on monia, mutta muutaman mainitakseni. Yksi on Fiskarsin jalkapallokenttä - Suomen kaunein jalkapalloareena, jossa keskiviikoisin ja sunnuntaisin on mukavat pelit.

  Toinen on Jorkan laituri, jossa lasten kanssa käydään kesäiltaisin uimassa.