Blogi

< Back to all posts
 • Tekijä: Tuulia Penttilä

  Kerro hieman itsestäsi

  Olen toiminut vapaana muotoilijana ja hienopuuseppänä Fiskarsissa vuodesta 1999. Minua inspiroivat niin arkkitehtuuri, nykytaide kuin arkiset esineetkin. Vahva suhteeni materiaaliini puuhun ja käsillä tekemisen traditioihin, välittyy läpi tuotantoni. Suunnittelulleni leimallista on pelkistetty ja ajaton muotokieli, jolla haluan ottaa kantaa esineiden elinikään. Haluan nähdä esineiden roolin elämänkumppaneina.

  Miten päädyit muotoilijaksi ja hienopuusepäksi?

  Minulla ei ole koskaan ollut suunnitelmaa siitä mitä minusta tulee isona. Lapsuuteni vietin klassisen baletin ja kuvataidekoulun parissa ja suunnittelin sekä ompelin itselleni vaatteita jo lapsena. Käsillä tekeminen on ollut minulle aina hyvin tärkeää. Puuhun materiaalina tutustuin vasta opiskeluaikoina ja se vei minut mennessään. Muotoiluopintojeni aikana minulle selkeytyi itselleni ominainen työskentelytapa ja ymmärsin pian että en halua suunnitella esineitä teollisuudelle tietokonepäätteen ääressä. Siksipä päädyinkin vielä syventämään opintojani hienopuuseppä – koulutuksella, alan mestareiden ohjauksessa.

  Millainen materiaali puu on sinulle?

  Puu on minulle hyvin läheinen ja rakas materiaali, joka tarjoaa riittävästi haasteita sekä mahdollisuuksia. Minulle on tärkeää että materiaali jota käytän, on lähellä tuotettu ja ekologinen. Kotimainen puu on ekologisesti tarkasteltuna parasta mitä meillä suomalaisille on aivan omasta takaa. Toivoisin että sen arvo ja hienous ymmärrettäisiin laajemmin ja että se näkyisi myös metsän hoidossa. Toivon että Suomeen syntyisi kunnianhimoinen heimo metsänomistajia jotka kasvattaisivat metsänsä ja puunsa tulevien puuseppien arvomateriaaliksi, ei paperipuuksi.

  Miten kuvaisit työskentelyäsi?

  Työni on kuin oma suhteeni maailmaan ja rakennettuun ympäristöön. Arvoni ja ajatteluni seuraa jokaista työvaihetta ja vaikuttaa lopputulokseen. Olen myös hyvin työkeskeinen ja pedantti. Minulla on ideoiden ylituotantoa ja rajallisesti tunteja vuorokaudessa, joten aika hoitaa alkukarsinnan.  Usein ideasta on kuitenkin pitkä matka valmiiseen esineeseen ja se kehitystyö on aina hyvin tärkeä ja pitkäjännitteisyyttä vaativa vaihe työssäni. Käytän kynää lähinnä muistiinpanojen tekemiseen joko kirjoittamalla tai piirtämällä, suunnittelen mieluiten esineet kolmiulotteisessa muodossa hahmomallien avulla verstaallani. Minulle on hyvin tärkeää työprosessi kokonaisuudessaan ideasta valmiiksi esineeksi, en halua tehdä kompromisseja. En myöskään haluaisi antaa työstäni mitään vaihetta pois. Jokainen esine on kuin matka, jokainen matka on erilainen.

  Onko sinulla esikuvia?

  En osaa nimetä esikuvia, mutta voisin nimetä useitakin muotoilijoita joiden töitä ihailen. Yhteistä heille on tinkimätön oma näkemys, ajaton muotokieli ja vahva suhde materiaaliin. Nämä ovat myös oman työskentelyni lähtökohtia.

  Jos et olisi muotoilija mitä tekisit?

  Olen aina tuntenut kutsumusta vapaaehtois-/ hyväntekeväisyystyöhön, erityisesti luonnon suojelun alueella. Ehkä voisin jopa ajatella metsänhoitajan työtä, jos sen ammattinimikkeen alla on mahdollista tehdä työtä monimuotoisemman metsänhoidon edistämiseksi. Tuskin kuitenkaan voisin tehdä työtä, jossa en voisi hyödyntää luovaa puolta itsessäni.

  Mitä kuuluu syksyysi työn saralla?

  Helsinki Design Week:n L3 Muotoilumakasiinissa 9.-13.9. lanseerataan uusi Block & Brick tuoteperheeni. Kokoelmaan kuuluu eri puulajeista valmistettuja kodin pienkalusteita. Uusia tilallisia ratkaisuja, leikkisällä asenteella tarjoavat keittiön mauste-/ piensäilytyshyllymoduulit, lemmikkien ruokapöydät sekä monikäyttöiset eteisen säilytysratkaisut. BLOCK & BRICK tuoteperhe on suunniteltu käytettävyyden ja kestävyyden ehdoilla ja valmistettu eettisesti ja ekologisesti Suomessa, lähellä tuotetusta puutavarasta.

  Habitaren Trash Cuisine – näyttelyssä voi tutustua myös ensimmäisiin hukkapuusta toteuttamiini BLOCK & BRICK kalusteisiin.

  Toivottavasti tapaamme siellä!

  Onko sinulla suosikki paikkaa Fiskarissa?

  Suosikkipaikkani on tietysti Risslan putous, jonka äärellä on työhuoneeni ja jossa oli ennen Fiskarsin voimalaitos. Rakastan sitä veden kohinaa, villiintynyttä luontoa, suuria kuusia, pähkinäpensaita ja sitä runsasta joukkoa metsän eläimiä joiden kanssa saan paikan jakaa.